Här hemma bakas det vörtbröd just nu.Jag ska stå på en julmarknad och sälja bröd så huset fylls just nu av julens alla dofter.Delar här med mig av det första receptet-Vörtbröd av surdeg.Lycka till!!
2 stora bröd eller 3 små limpor
Vörtbröd med surdeg:
Dag 1:
Surdeg:
5 g sötad jäst
1 flaska 33 cl julmust
5 dl rågsikt
Lös upp jästen i julmusten,blanda i rågsikten och låt blandningen stå i rumstemperatur under bakduk i 1 dygn.
Ingredienser till dag 2:
25 g sötad jäst
1 flaska porter öl
50 g smör/margarin-rumsvarmt
3/4 dels dl mörk sirap
1 1/2 tsk salt
2 tsk malen pomerans
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk ingefära
1 dl russin
13 dl rågsikt
Dag 2:<Smula ner jästen i surdegen.Låt portern bli fingervarm och tillsätt den.Rör tills jästen lösts sig.Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen blank och smidig.Täck bunken och låt degen jäsa i 45 minuter.Ta upp degen på mjölat bakbord och forma degen till antingen 3 små limpor eller 2 stora bröd.Pricka brödet lätt och låt jäsa i 30 minuter,sätt undertiden på ugnen på 250 grader.Ha i brödet i ugnen och sänk värmen till 200 grader.Duscha brödet med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar