lördag 12 november 2011

Klassisk Limpa


Brödet var slut igår hemma här hos oss.Passade på att göra sonens favorit-Klassisk limpa.Ett ljust sött bröd som barn oftast tycker om.Jag brukar byta ut anis och fänkålen mot 2 tsk brödkryddor istället och det går lika bra med ljus sirap som mörk.Detta recept ger 3 limpor:
Klassisk Limpa:
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
1/2 msk salt
30 g rumsvarmt smör/margarin
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1 1/2 dl mörk sirap
7 dl rågsikt
10 dl vetemjöl

Gör så här.Smula ner jästen i en bunke.Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen.Häll i resten av ingredienserna i bunken och blanda till en deg.Täck med en bakduk och låt degen jäsa i 30  minuter.Strö lite mjöl på bordet och dela degen i 3 delar och forma till 3 st limpor.Lägg limporna på bakplåtspapper och täck med handduk igen.Låt limporna jäsa i ca 30 minuter.Sätt undertiden ugnen på 180 grader.Sätt plåten i nedre delen av ugnen och grädda limporna i ca 25 minuter tills det fått fin färg.Ta ut plåten och lägg limporna på ett galler för att svalna samt täck dem med en handduk.Förvara limporna i plastpåsar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar